top of page

4. Vision Quest in Ehidj, Senegal
Van 16 tem 30 maart 2024

Ben je op een kruispunt gekomen in je leven, wil je het roer volledig omgooien of juist een verdieping van je zielsbestemming ervaren? Dan is een Vision Quest iets voor jou.

Die organiseer ik samen met Lutgarde-Stella en de Belgische School voor Sjamanisme van zaterdag 16 maart tot zaterdag 30 maart 2024 op het magische eiland Ehidj in Senegal.

Er is nog 1 plaats vrij! Dus snel beslissen als je mee wil!

Wat is een Vision Quest?

 

De letterlijke vertaling van een Vision Quest is een "visie zoektocht". 

Voor de meesten onder ons kan een VQ niet anders dan een zoektocht zijn. Vind maar eens een stukje ongerepte natuur, je moet er naar zoeken. En als je het vindt, wandel je er meestal door, want je bent er voor je fysieke gezondheid. Bij een VQ ga je op zoek naar harmonie en verbinding met die natuur. Hoe doe je dat, met je hoofd vol doen en laten, goed en slecht? Toch is de natuur er altijd, zomaar. "Harmonie met de natuur, met al wat is geschapen, leidt ons vanzelf naar harmonie met onszelf, anderen en Al het Andere." (vrij naar Krishnamurti)

En waarom een visie? Waar heb je die voor nodig? Voor de meesten onder ons ligt een visie ver van ons bed. Wordt ons niet alles lekker voorverpakt en verantwoord voorgeschoteld?


Een visie is zoals de natuur: ze is er altijd, zomaar. Uniek en EigenAardig. Ze laat zich niet verleiden door mooie woorden en zeemzoete smeekbeden. Ze glimlacht erom en wacht geduldig op ons tot we haar vinden.

Een andere mogelijke vertaling van een Vision Quest is een “zoektocht naar een levensvisioen”.

Je gaat op Vision Quest om je eigen levensvisioen te beleven. Zowel het visioen zelf als de manier waarop je het beleeft, is voor iedereen anders. Maar het is telkens een intens moment van zelfonderzoek en contact met de spirits. Dat contact laat niemand onberoerd en geeft je een krachtige vonk in de realisatie van je eigen zielsbestemming.

Waar?

 

De ervaring geeft aan dat een Vision Quest het beste resultaat geeft wanneer je een poos alleen in de natuur verblijft zonder eten en onderdak.

Voor het derde jaar op rij doen we dat op het eiland Ehidj in Senegal.

Waarom zover? Is er niets dichterbij om dit avontuur te beleven?
Zeker en vast. Je kan een VQ zelfs hier en nu beleven als je dat wil.
En toch. 
De plek waar we naartoe gaan, is uniek en eigenaardig.
De natuur ademt er liefde van de voorouders en de huidige bewoners uit.
De harmonie is er voelbaar in de elementen.
De harmonie ademt je in en uit. Jij hoeft niet meer te ademen. Je wordt geademd.
Je hoeft niet meer te mediteren. Zij mediteert door jou.
Ze leidt je tot wie je nu bent, niet meer en niet minder.

Programma

 

Voorbereidende dag op 21 januari 2024

Om ervoor te zorgen dat je deze intense ervaring maximaal kan beleven, organiseren we een voorbereidende bijeenkomst. Je kan dan kennis maken met de begeleiders en de andere deelnemer, al je vragen stellen en je krijgt alle uitleg over het programma en de nodige uitrusting.

Vision Quest van zaterdag 16 tot zaterdag 30 maart 2024. 


o    16 maart: vertrek en reis naar Ehidj. Aankomst in het gastenverblijf en avondmaal.
o    17 maart: ‘landen’ en kennismaking met de gemeenschap en de omgeving.
o    18 & 19 maart: overlopen van het programma, ceremonies, uitleg over animisme en een animistisch ritueel onder leiding van Alphonse (indien aanwezig) rituelen en verkenning van de Vision Quest plekken.
o    20 maart: vertrek naar je plek in het bos waar je drie dagen en drie nachten op één plek zal verblijven.
o    23 maart: terugkomst met ceremonies, rust, op- en verfrissing.
o    24 maart: ceremonies en uitwisselen van de ervaringen.
o    25 tot en met 28 maart: mogelijkheid tot verder verkennen van het heilige eiland en eventueel een bezoek aan een buureiland met animistische rondleiding.
o    29 maart: ’s Avonds feest met dans en muziek.
o    30 maart: terugreis naar het thuisland.

Begeleiding

 

Je wordt gedurende de hele reis begeleid door Mark Anthierens en Lutgarde-Stella Peeters.

Informatie

Contacteer Mark Anthierens via mark@ants.be of 0496/280.070


Prijs/kosten

We vragen 1500€ voor de begeleiding.

20% van de prijs die je betaalt voor de begeleiding schenken we aan de gemeenschap van Ehidj.

Daar komt nog tussen de 600€ en 900€ bij voor de vliegreis, het transport ter plaatse, het logement en het eten. Die prijzen variëren namelijk naargelang het seizoen en de omstandigheden. Aangezien wij geen reisbureau zijn, zal iedereen deze kosten zelf betalen. We houden die kosten zo laag mogelijk en geven ook aan welke vlucht je moet boeken. Wij proberen zo snel mogelijk meer concrete prijzen te kunnen geven.

Inschrijving

Je inschrijving is definitief na het betalen van een voorschot van 200€ ten laatste op 20 januari 2024. Het volledige bedrag van 1500 € verwachten we ten laatste tegen 1 februari 2024.


Alle betalingen gebeuren per overschrijving op het rekeningnummer BE38 9734 4482 6472 van Athena-Coaching.

Over Ehidj

Ehidj is een eiland midden in de Basse Casamance in Zuid-Senegal. Het wordt ook “l’île des féticheurs” genoemd. Letterlijk vertaald: het eiland van de medicijnmannen.

Op Ehidj leven twee féticheurs: de oudere Alphonse en de jonge Joseph. Ze praktiseren er nog steeds eeuwenoude rituelen die van generatie op generatie worden doorgegeven.


Alphonse is getrouwd en heeft kinderen. Niemand kent zijn exacte leeftijd. Meestal zit hij op zijn eigen eilandje, een beetje verder stroomafwaarts. Daar heeft hij zijn eigen rijstvelden en ook zijn fétiches: rituele houten voorwerpen die in de grond steken en waarlangs hij contact heeft met de voorouders. Alphonse zegt niet veel en kent bovendien nauwelijks Frans. Voelen doet hij des te meer.

Bij het uitvoeren van een ritueel, doet de féticheur altijd een beroep op de voorouders. Hij heeft daar zijn eigen manieren voor. Overigens betonen alle inwoners van Ehidj voortdurend eer aan de voorouders. Zo offeren ze hen een druppel wanneer ze een toast uitbrengen. Bij begrafenissen, huwelijken of verjaardagsfeesten worden de voorouders expliciet begroet en om steun gevraagd. Ze zijn dan ook voelbaar aanwezig op Ehidj. Iedereen merkt dat op zijn eigen manier. Soms duidelijk, soms subtiel.

Wat iedereen in Ehidj steevast tot in zijn botten voelt, is een supersterke vitaliteit. Alles op het eiland trilt van het leven: zowel de mensen als de planten, de dieren, de aarde, de lucht, het water … Het is alsof je het leven er tastbaar doorheen alles voelt stromen.

Omdat Ehidj klein is, lopen alle dieren er vrij rond: kippen, koeien en varkens.


Buiten het kleine dorp is er op Ehidj vooral bos, wat open zandvlakten en een paar rijstvelden. Het bos is geen tropisch regenwoud zoals we dat uit films en reportages kennen. Het is wel wild en onontgonnen. Je komt er soms varkens tegen die eten zoeken en dorpsvrouwen komen er sprokkelhout zoeken voor hun keukenvuur. Gevaarlijke dieren zijn er niet. Wel vogels, mieren, termieten en veel spirits zoals trouwens overal op het eiland.

In dat bos ga je drie dagen en nachten verblijven. Zonder eten. Je zal er niets tekort komen, in tegendeel. De natuur en de spirits zijn zo prominent aanwezig, dat ademen alleen al volstaat om tot in je cellen gevoed te worden.

bottom of page